duminică, iulie 1

Pieţarul   Pieţarul este un om cu totul și cu totul aparte, prostia lui îl diferențiază clar de restul oamenilor. El este cel ce duce prostia la un alt nivel, pentru el, prostia este o artă… și o practică cu pasiune.
   Pieţarul își clădește averea înșelând oameni cinstiți, ajunge un parvenit extrem de bogat care intră în cârciuma comunală și strâmbă din nas și o părăsește înjurând pentru că nu a găsit un Vittel cu gheaţă și lime.
   Pieţarul își va cumpăra mereu o limuzină de clasă medie sau chiar mare, iar această limuzină va fi folosită ulterior la căratul fructelor sau legumelor. Nu contează că are tapiserie din piele, stă mai bine lada cu roșii pe banchetă.
   Pieţarul adevărat îl recunoști foarte repede, are taraba poziţionată la vedere iar pe degete în loc de bătături are inele și ghiuluri, în loc de răni de la munca pământului, el are brățări de aur… el nu citește ziarul, el navighează pe net cu tableta lui… el nu are basma ori pălărie de paie în cap, el are șapca de firmă.
   Pieţarul este o specie ce ar trebui stârpită cu sânge rece… fără nici un fel de milă. El cumpără marfa de la producătorii cinstiți, o aduce în orașele mari, se declară producător și o vinde la suprapreţ. Dacă tot vă faceţi cruci și ţineţi post, va întreb: pe ăștia de ce nu-i trăsnește?!
   Pieţarul urmărește mereu să facă profit… indiferent cum, el vrea să vadă banul, vrea să simtă cum îl lovește banul. El își expune marfa pe tarabă după cum urmează: alege fructele sau legumele ce arată mai frumos și le așează… de fapt nu… el le ordonează în faţă, ca să-ţi ia ochii când te oprești la taraba lui. Iar pe cele stricate le păstrează în spate… în momentul în care tu te oprești și vrei să-ti cumperi un kilogram de piersici, el are să-ti pună mereu în plasă doar fructele din spate, cele stricate. Ciclul va continua până când fructele din faţă se vor strica la rândul loc. În acel moment ele vor trece în spate, iar în locul lor vor veni alte fructe, mai proaspete, frumoase. Astfel, pieţarul va vinde mereu doar fructe stricate.
   De ce tu, din postura ta de cumpărător, nu-l ocolești mereu… este ceva ce mă depășește complet. Eu am luat o astfel de ţeapă și de atunci, de fiecare dată când merg în piaţă să-mi cumpăr fructe, mă opresc la taraba respectivului pieţar… îl întreb despre preturi… dacă-s proaspete fructele… chestii uzuale, iar în momentul în care pieţarul pune mâna pe castron crezând că m-a convins i-o retez:
-Nu, nu vrea să iau de la dumneata, pentru că m-ai păcălit o dată și mi-ai vândut doar piersici stricate!
   Luați exemplu, vă rog!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori