miercuri, februarie 1

Cum să deszăpezești mașină – Ghid practic


   În primul și în primul rând trebuie să ai mașină, altfel n-ai ce să deszăpezești. În al doilea rând, dacă ai, atunci sper că nu ai parcat-o în bulevard… dacă e parcată pe vreun bulevard, o mai scoți la primăvară.
   Bun, deci în principiu, ce ai de făcut: te îmbraci și te înfofolești cât poți mai bine… tragi două-trei perechi de chiloți pe tine, minimum două perechi de pantaloni, peste care mai pui încă o pereche de chiloți – să arați și tu că Superman. Unul-două pulovere… după preferințe. Obligatoriu ai nevoie de fular, bine înfășurat pe gât. Minimum o căciulă în cap. La sfârșit tragi geacă, apoi bocancii… după care îţi vine să te piși! Și începi să te dezbraci…
   După ce te-ai pișat, cu mult calm te înfofolești iar. După ce îţi legi șireturile la bocanci îţi aduci aminte că lopata de zăpadă e încă pe balcon! Nu mai e nevoie să te panichezi, intră încălțat prin casă, oricum n-ai purtat niciodată bocancii anul asta.
   Și începi… și dai la lopată… precum un Dorel adevărat. Tu dai la lopată în vreme ce vecinii îţi dau sfaturi de la balcon. Dar tu nu trebuie să-i iei în seamă, ei sunt doar invidioși că nu au mașină, pe care să o deszăpezească. Deci dai în continuare la lopată. Până nu mai poți… că doar de aia ai mașină.
   Important este să sapi o cărare în jurul mașinii, să-i poți da o tură liniștit și fără nici un fel de probleme. După ce ai săpat șanțul poți începe să-l umpli cu zăpada ce e așezată pe mașină. Începe de la portiera șoferului, după ce dai un pic zăpada la o parte, intri în mașină, bagi cheia în contact, pui contactul… și pac, dai o cheie. N-o să pornească, mai încearcă încă o dată. Nu pornește nici acum, bun, nicio problemă, da-te jos și mergi în faţa mașinii și dă zăpada la o parte de pe gurile de aerisire, să aibă motorul de unde să-și tragă ceva aer pentru ardere. Unii zic că fără oxigen, arderea nu poate avea loc. Bine, ăia sunt niște neprofesioniști, niște hipsteri… dar mă rog. Urca-te la loc și dăi iar o cheie. Acum o să pornească, dacă nu… felicitări, ai descărcat bateria.
   În timp ce motorul merge – cu toții speram asta – tu continui să sapi în zăpada. Problema este că nu ai să poți arunca zăpada în stradă, așa cum fac toți nenorociții care merită împușcați, și trebuie să-ţi găsești alt loc în care să o depozitezi. Eu obișnuiesc să dau mașina un pic mai în spate și să depozitez zăpada în faţa ei.
   Și dai la zăpada… că doar de aia ai ieșit afara, nu? Și dai… și dai… și dai… până ajungi, să zicem, prin partea din dreapta a mașinii… și cum dai tu la zăpada, observi că geamul retrovizoarei laterale e un pic murdar. Nicio problema… absolut niciuna… tu ești șofer pregătit pentru orice și ai șervetele umede în bord – just în case. Pui mâna pe clanță… și tragi… și clanță se opintește, că deh… -20°C, la ce te aștepți? Dar tu ești forțos… mai tragi o dată… mai tare… Și cam în momentul ăla, se deschide portiera și tu ori rămâi cu mânerul în brațe, ori mânerul și tot mecanismul rămân blocate pe poziția „deschis” și uite așa nu mai poți închide portiera.
   Ăla e momentul în care trebuie să intri în „panik mode”! Doar n-o să lași mașina în parcare cu ușa larg deschisă?! Stresat, te uiți în stânga, în dreapta, scoți telefonul, suni la service, îi anunți că vii, lași geamurile jos, legi portiera cu centura de siguranță și te duci cu mașina în service.
   Ajuns acolo, iei la cunoștința că o oră de manoperă… doar o oră de manoperă costă 100 de lei. Mai adăugă la manoperă încuietoarea: minim 300 lei, ori tot sistemul de închidere, la o super-ofertă de minimum 600 de lei. Pfff… și astea-s preturile ce doar ţi le imaginezi, alea reale sunt mult mai mari.
   Și stai îngândurat… și îngrijorat… și strâmtorat… Până vine inginerul de service cu hârtiile în brațe. Și în momentul ăla îţi sare inima în gât, gândindu-te: 1000 de lei, 1500 de lei… sau cine știe cât dracu:
-Da, este gata…
-Cum adică e gata?! Deja? Pai mi-ați și reparat-o??
-Nu chiar… era doar înghețată, am băgat-o în secție, s-a dezghețat și acum merge foarte bine!
-Vai, vă mulțumesc! am zis eu, gândindu-mă că acum trebuie să plătesc 100 de lei doar pentru dezghețatul mașinii…
-Poftiţi cheile!
-Asta-i tot? Nu trebuie să plătesc nimic??
-Păi… nu… nu i-am făcut nimic! Dar vă las cartea mea de vizită și aștept să mă contactați dacă cumva veți avea vreo daună reală pe mașină… o tablă îndoită… un ceva stricat… ceva real… orice!
- [Poker Face]

Mulțumesc stimabilului Valentin Cimpoieru de la Meridian Vest! Băiat de treabă, putea să-mi factureze și manopera și ceva piese fără să realizez… dar a fost băiat de treabă, spre deosebire de pulăraii de la Automobile Bavaria Otopeni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori