joi, ianuarie 26

… să sape șanțuri


   Sunt anumite chestii pe care eu chiar nu le înțeleg… sunt undeva peste puterea mea de înțelegere. Ești tu, om în toată firea, ai mașină în faţa casei sau la scara blocului, te supui legii și-ti cumperi cauciucuri de iarnă și seara, când o asculți tu pe doamna Romică spunând că urmează să ningă… te urci în mașină și pleci la drum. Efectiv mă depășește… e peste puterile mele de a înțelege.
   Toată lumea, toți cei care au avut măcar un ochi deschis în clasa a V-a la ora de Geografie, toți știu că la Întorsura Buzăului vântul sufla foarte puternic. Exact din acest motiv pe marginea drumului, din loc în loc, se mai găsesc parapeţi care să oprească zăpada. Și tu, idiot cu acte în buzunar, te urci în mașină și o pornești la drum pe acolo. E absolut incredibil. Rămâi înzăpezit, după care pui mâna pe telefon și suni la tv, ca să te vezi în cadru… și începi să te plângi: băgane-am mula în ei de primari, de ce nu curăţă drumurile? Suntem blocați de nu știu cate ore aici și ne înghite zăpada, murim aici!
   Mula mea, muriți voi dând vina pe primari în vreme ce eu mă minunez: selecția naturală încă funcționează! Tot prostul știe că pe acolo riscul ca șoselele să fie blocate în caz de ninsoare e foarte ridicat. Voi ce căcat căutați pe acolo? Nu există „nu putea fi amânat”… efectiv nu există! Doar dacă e vorba de vreo urgenţă medicală, altfel nu! Categoric NU! Am văzut reportaje la tv cu o zi înaintea viscolului… arătau blocaje exact acolo înspre Buzău… îi luaseră interviu unui neica nimeni care „avea o întâlnire de afaceri spre după-masă” pişate-ai în ea afacere să te pişi… nu poți să o amâni? Nu? Atunci mergi te rog și mori înghețat. Am văzut interviuri luate unor șoferi de tir… care… mula mea, sunt șoferi, n-ai ce să le ceri… rămăseseră blocați la mama dracului și se plângeau că a trecut primarul și prefectul și le-a promis că-i ajută, dar nu i-au ajutat! Cu ce morți vrei să scoți din șanț un camion de… pana mea… 17-18-19 tone? Cât dracu o fi avândă un TIR încărcat… cu ce să te tracteze? Cu Loganul de MAI? Dacă te obligă patronul să circuli și în astfel de condiții, dă în morți vina pe el, că nu-i primarul vinovat că te-a pus pe tine dracu să o pornești la drum.
   Să nu creadă cineva că-i apar pe primari… tata nu e primar și nici n-o să fie! Dar ca primar ce căcat să faci? Scoți utilajele… cu ce folos? Să ardă gazul aiurea? Acum doi-trei ani, râdeam de francezi… cum a dat viscolul peste ei, a apărut la televizor prefectul regiunii și a anunțat că închide toate drumurile, retrage la garaj toate mijloacele de transport în comun, suspendă traficul feroviar, închide aeroporturile și-i roagă pe oameni să nu iasă afară decât dacă e absolut necesar. Și oamenii au stat liniștiți acasă o zi până s-a oprit viscolul, după care utilajele au ieșit, au deszăpezit, s-au retras la garaj și viața și-a reluat cursul normal. Și eu am râs de ei când au făcut asta… gândindu-mă că la noi îl futeau oamenii în cur pe primar până scotea plugurile pe străzi. Bun, scoatem plugurile… și ce rezolvăm? Trece plugul și-n 30 de minute se așterne iar… chiar crede cineva că avem atâtea pluguri încât să le trimitem să treacă prin orice loc o dată la jumătate de oră?!?
   Sunt unii… extrem de prosti… care trăiesc cu impresia că iarna e un pic mai frig decât vara și cam atât. Pe stradă el poate să circule în același fel și iarna și vara… și dacă nu poate îl înjură pe primar. Noroc cu legea cauciucurilor de iarnă, căci altfel unii ar fi circulat în continuare cu cauciucurile de vară.
   Sunt unii frate… dar n-avem ce face, cineva trebuie să sape și șanțuri sau să spele pe jos…

2 comentarii:

Ovidiu spunea...

lăsând la o parte faptul că la noi toate serviciile (inclusiv cel de deszăpezire) sunt de 3-4 ori mai scumpe și de 3-4 ori mai ineficiente ca în orice țară civilizată, problema acestor șoferi "inconștienți" dovedește teoria conform căreia unii ar face orice ca să apară la tv :))

armin spunea...

Ineficiente? Nicidecum!

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori