luni, septembrie 26

Bă, Atenție!

Conține plumb și saci cu nisip ca să reveniți cu picioarele pe pământ!

                Toată lumea vorbește despre nanosecundele celor de la CERN, cum s-au strâns ei sub pământ și i-au dat cu tifla jupanului Albert. Moment în care, probabil vreun june cercetător, a ieșit la suprafață și a strigat în gura mare: „Călătoria în timp e posibilă!!! Evrica!!! Abia aștept să mă întorc 8 ani în timp ca să-mi iau o nevastă și să văd ce ar fi însemnat viața mea dacă n-aș fi fost cercetător”, bine, e posibil ca ultima parte a exclamației să fie pură speculație din partea mea, deși…
Jurnaliști de tot felul au început să care știrea în lung și-n lat, plebea a început să viseze la călătorii în timp și uite așa se explica balele de pe tastatură. Aici în lumea fizicienilor e liniște deplină, toți își văd de treabă, ăla are grija de teorema lui, ălalalt își vede liniștit de laserul lui în vreme ce ăstalalt se chinuie să interpreteze ultimele determinări (pe facebook), nimeni nu e încântat, nimeni nu e extaziat, nimeni nu e excitat… și cel mai important, nimeni nu caută în arhivă numerele extrase la loterie ca să se întoarcă înapoi în timp și să joace „la sigur”. Până și pisica s-a îmbolnăvit iar, asta ca să pună capac la toate, asta ar fi dovada supremă că fizicienilor li se cam rupe de câteva nanosecunde.
                Bine, nu sunt eu cel mai expert în relativități & shit, dar un lucru e știut de orice cercetaș în parte, demarezi experimentul doar după ce ai cercetat și explorat un pic domeniul, știi ce faci și știi cam ce rezultate ar trebui să obții. După, iei datele și le analizezi. Ajungi la o concluzie, după care o iei de la capăt și repeți totul de câteva ori. Dacă și doar dacă în fiecare caz ai obținut aproximativ același lucru, atunci poți spune că exista o tendință înspre ceea ce crezi tu, dar asta nu înseamnă că ăla e adevărul.
                Pentru că respectiva tendință să se concretizeze trebuie ca rezultatele tale să fie validate, iar asta e un proces extrem de anevoios. Nu spun că elvețienii și italienii ăia habar n-au să seteze un experiment, am foarte mare încredere că l-au pregătit cum se cuvine, dar eroarea înregistrată este foarte mică, sunt foarte multe etape în experimentul lor și în final, rezultatele obținute depind prea mult de aparate relativ instabile. O eventuală concluzie a lor ar suna cam așa: „ținând seama de masa particulelor testate, de distanţa foarte mică de-a lungul căreia particulele au călătorit și de nanosecundele noastre, credem că Albert nu fumase suficient când a postulat relativitatea”. Mula mea, rahat de taur!
                Poate au descoperit o viteză mai mare decât a luminii, sau poate că o eroare a dus la rezultatele lor. Dar dacă reușesc să-și confirme rezultatele atunci teoria relativității va fi adaptată alături de încă câteva legi, nicidecum bazele fizicii vor fi schimbate precum susțin unii jurnaliști (care au terminat Politehnica, ASE-ul sau Construcțiile). Adaptăm legile și mergem mai departe, iar dacă asta se va întâmpla, va reprezenta un pas extrem de mic înainte, intr-adevăr va deschide noi dimensiuni, dar să afirmi că o eventuală teleportare în timp va deveni posibilă… e ca și cum ai trece de la arcul cu săgeți la scutul de la Deveselu.
                Dar, mula mea, la ce să te aștepți de la niște „jurnaliști” care relatează pe larg tendința lui Adi de a trage pe nas linia ofsaidului ca să poată marca mai ușor? Aha… te-ai prins? Tendință?!? Vezi ce am făcut aici?!?

2 comentarii:

Ovidiu spunea...

Părintele Albert vorbea de realitate. Învățăceii aia vorbesc de condiții de laborator... cred că ei doar încearcă să justifice cumva miliardele alea cheltuite fără rost... "ca să aflăm cum a apărut viața pe pământ, big-bang".
Dacă dăteau banii aia la muritorii de foame din Africa măcar făceau ceva util!

armin spunea...

Nu chiar, în domeniul ăsta trebuie să continui cercetarea, trebuie să avansezi, pentru asta trebuie să știi unde să cauți hibele. Ei au descoperit o portiță poate… dacă reușesc să-i și confirme existenţa atunci o să se deschidă o portiță ceva mai mare și tot așa, dar nu cred că sunt bani aruncați… pur și simplu un avans

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori