sâmbătă, iulie 9

Cât? Pune-l la loc!

                Futre e unul din prietenii ce orice om ar trebui să-l aibă la casa lui, este foarte important să ai un „Futre-wanna-be” pe lângă tine, pentru că atunci când nu cade în cap cu bicicleta mea (moaaaa cum a fost aia?) îmi repară calculatorul și-mi este pereche fidelă la jocurile de cărți – unde mă ajută și împreună pierdem în draci… în dracii ăia mici și negrii, din infern! Și cum laptopul meu începuse să meargă șontâc-șontâc m-am dus cu el la Futre…
                Îl ia Futre… îl întoarce pe-o parte… apoi ce pe cealaltă: „Ce-i ba porcăria asta? Altul mai decent n-ai găsit și tu să-ti iei?” Mă rog, știm, suntem obișnuiți, noutățile în materie de calculatoare ajung întâi în mâinile lui și abia apoi pe piață, știm… cunoaștem. Și-ncepe Futre să-l desfacă… șurub cu șurub… mă uitam la el și mă încerca o durere de inima: „Futre, dacă-l pui la loc și-ti raman suruburi?!? Futre dacă-l strici? Futreeee…” Mă rog, putem spune că eram un pic enervant… doar un pic… și încă un pic stresat… doar un pic.
                După ce a scos toate piesele de pe el mi-a înmânat triumfator tastatura și o perie… îl înțeleg că nu a vrut să scuture firimiturile și bucățelele de ciocolată de sub taste. Mă rog, important este că înainte să-l desfacă Futre șurub cu șurub laptopul meu era concurentul direct al unui jumbo-jet aflat în decolare la capitolul zgomot… când îl deschideam se auzea exact zgomotul ce-l scoate un 747 cu motoarele turate la maxim, iar după ce l-a reasamblat… nu mai faci diferența între el și un Prius – din ăla de nu i se blochează accelerația. Când am văzut eu rezultatul, am fost plăcut impresionat:
-Auzi Futre, dar tu, așa în sinea ta de băiat bun, câți bani ceri pentru o astfel de operațiune? i-am zis eu, pentru că plănuiam să-i fac reclama, să-i vina clienți noi…
-Păi cât să iau frate… dacă e doar de reinstalat sistemul și toate cele aferente lui… vreo 50 de lei… dacă trebuie și desfăcut și curățat piesă cu piesă, dacă o mai fi și vreo piesă de schimbat sau de curățat vreo piesă mai complicată cum ar fi sursa… cam 100 de lei… dar pentru prieteni o fac la același preț, că ne cunoaștem!
-Cât ba? 100 de lei?!? Pune-i praful la loc!!! Habar n-ai tu pe unde am umblat eu cu el și cât m-am chinuit că să-l adun înăuntru acolo… tocmai ai scuturat din el praf din vreo 5 ţări europene și încă vreo câteva survolate la 10.000 de metri!
                După ce a terminat Futre operațiunea „Monstrul” am început negocierile pentru sistemul de operare:
-Îţi pun 7-le?
-Nu-l vreau frate, pune-mi XP-ul că am licență de Vista pe el și-i fac downgrade după! am încercat eu să scap…
-Bă ești crazy? Vrei junghiul ăla de XP? Se vede că n-ai xp deloc! (notă pentru non-gameri – xp = experiență) a contracarat Futre
-Frate, are 2 Gb RAM, ce vrei să fac cu 7? Să dau la manivelă ca să meargă?
-2 Gb?!? Pai merge lejereanu și cu 2… sau îţi mai pun eu 2 Gb ca să faci 4…
-Păi ai tu 2 Gb RAM din ăla bun? Placat cu aur, suflat cu platină și cu rubine încrustate?
-Bine… mă scuzi senor „Sunt prea bun pentru un RAM obișnuit, eu vreau cu smaralde”… vrei sau nu?
-Bine, pune-l… am acceptat eu în vreme ce-mi verificam contul prin telepatie… și-mi dădea eroare… și fonduri insuficiente…
                Și trecem la anevoioasa operațiune de instalare a sistemului de operare… începe Futre să instaleze… și instalează… și instalează… până când ajunge la setările regionale și a limbii de afișare, Futre a încercat el o disimulare și o eschivă prin care plănuia să mă saboteze și să mi-l instaleze în englezaă, dar am fost eu foarte atent și în momentul în care mi-am terminat paharul, m-am ridicat de pe canapea ca să-mi pun altul și când mă aflam cu un ochi pe pahar și cu celalalt pe perete, am văzut eu în reflexia… unui obiect atârnat de perete… că există mai multe limbi în care poate fi instalat, atunci am atacat decisiv:
-Nici să nu te gândești să mi-l instalezi în alta limbă decât româna, clar?!?
-Nici nu are [scroll down]… aaa… uite… are, ai noroc frate! a consimțit Futre…
                Și uite așa m-am ales cu tot sistemul instalat în limba română, inclusiv programele adiționale, anti-virus, office, adobe, winrar dar și utilele winamp sau bsplayer. Drăguț, nu? Foarte!
                Râdem, glumim… dar când am vrut să-i dau prima oară „stand-by” am avut ceva dificultăți, nu prea mai știam bine ce să-i dau, hibernare precum ursul în toiul iernii, sau repaus precum Tănase după transferul la Steaua?
                Dar m-am descurcat într-un final, am ținut apăsat butonul de pornire vreo 15 secunde și s-a rezolvat totul… Iar acum problema mea, eu, în perioada „before-Futre” a calculatorului meu foloseam Nero ca să mă uit la poze, îmi plăcea pentru că derulam pozele înainte și înapoi doar cu rotiţa de la mouse, iar acum… pe noua variantă a sistemului meu nu mai am aceasta opțiune, trebuie să apăs mereu pe un buton… deci, știe cineva vreun program capabil a face asta?
                Și totodată nu uitați, cine n-are un Futre să-și cumpere… sau dacă chiar nu găsește de cumpărat, și dacă chiar are probleme cu calculatorul, i-l pot închiria pe al meu…

Futre! Pentru că al tău calculator are să se strice la un anumit moment dat! Futre! Singura persoană a cărei poreclă nu o poți rosti de faţă cu părinții tăi!

5 comentarii:

Pumpkin Pie spunea...

Am avut şi eu câţiva Futre, până am început să mă descurc singură. Adică la început eram chiar exagerată, dacă-mi dădea o eroare mai naşpa mă impacientam şi sunam pe toţi Futre pe care îi cunoşteam, până venea unu' să vadă ce are.
Acum sunt fată mare. Îmi desfac singură unitatea, mi-o curăţ, îmi instalez singură Windows, programe, jocuri (da, OK, nu e mare brânză, da' nu toată lumea ştie să monteze o imagine în Daemon Tools).
Ocazional sunt şi eu Futră. Da' numai ocazional.

armin spunea...

sa instalezi tot sistemul nu-i filozofie extrem de mare... dar pe cât posibil prefer sa o las în seama profesioniștilor!

Ovidiu spunea...

Eu folosesc pentru vizionare foto ACDSee, îl prefer tot pentru derularea imaginilor cu scroll-ul de la mouse și are și autorun.
Da, un Futre, este mereu bun, aveam și eu unul pe vremea când eram începător.
Seven merge foarte bine cu 2 Gb RAM, eu așa am la laptop.

armin spunea...

ACDSee cat? Ce varianta? ma gandeam si eu la programul ala, dar din ce vasusem pe net parea mai mult un manager de imagini...

Ovidiu spunea...

ACDSee. PhotoManager 2009, da, este manager dar are si pt vizionat foto.

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori