sâmbătă, martie 5

Acei oameni… minunați

                Dacă cineva crede că nu mă refer la taximetriști… se înșeală. Am găsit pe evz.ro un articol interesant despre aceasta pătură extraordinară a societății. Cică modifică tarifele… le ridică din cauza creșterii prețului carburanților. Mie mi se pare just, taximetristul se trezește de dimineață, pune carburant în rezervor după care iese „la agățat”… precum curvele… şi rămâne „pe traseu” pentru cel puțin 20 de ore, ca să-şi scoată pârleala furându-şi șefii şi inclusiv pe mine, ca să nu mai spun că îmi pune viața în pericol când stă pe scaunul șoferului până prinde rădăcini.
Mergând mai departe, în același articol sunt intervievați câțiva șoferi care declară că înainte scoteau 100-200 de lei în fiecare zi, în vreme ce azi nu mai scot decât 70 de lei, adică îți dai seama cât ne furau înainte. Sunt sigur că şi patronii firmelor sunt foarte drăguți cu angajații lor şi le oferă un salariu de bază de 2 lei şi 50 de bani după care le oferă un procent din încasări, lucru ce-i forțează pe șoferi să lucreze până le ies ochii din cap şi pistoanele prin capotă, dar hai să fim serioși… cel mai prost om din lume, cel mai incapabil de pe pământ… până şi ăla poate fi taximetrist. Nu e mare șmecherie, oricum șoferi nu sunt, iar asta o demonstrează în fiecare zi când ies „pe traseu la agățat”… oglinzile nici nu ştiu la ce folosesc… semnalizatoarele din punctul lor de vedere sunt niște ornamente de Crăciun ce împodobesc mașina, iar restul regulilor de circulație sunt pentru fraieri, pentru pulime, ei au codul lor rutier special. În condițiile astea la ce dracu vă așteptați? Să luați două curse pe zi, să lucrați două zile pe săptămână şi să aveți un salariu de 2000 de lei pe lună?!? Şi-mi aduc aminte de vremurile alea minunate când dădeam comanda şi nu venea nimeni să mă ia… o luam pe jos până la prima stație de taxi şi acolo eram refuzat pe motiv că „merg prea aproape şi nu rentează să se urnească domnul taximetrist până acolo”, sau când Oana făcea comanda la taxi şi când se urca în mașina îi dădea șoferului 5 lei în plus ca să accepte să o duca până acasă, pentru că stătea foarte aproape…
                Bă da mai daţi-vă-n pula mea!!! Voi sunteți fix precum gândacii, MoFo a avut dreptate când v-a atribuit titlul de gândaci, exact aşa sunteți, cum se culcă autobuzele rămâneți voi stăpânii străzilor, exact precum gândacii de bucătărie, cum stingi lumina cum încep să colcăie. Ar trebui să inventăm un tip de otravă şi pentru voi. În primul şi-n primul rând sunt prea mulți… mult prea mulți. Sunt prea multe licențe de taxi date… enorm de multe, străzile sunt pline cu gândăcei galbeni, colţurile de stradă sunt şi ele pline, trecerile de pietoni sunt blocate de gândaci, stațiile de autobuz sunt blocate tot de ei… peste tot pe unde întorci capul, hop un gândac. Acasă, pe traseul lui 336, înafară de stația de la Facultatea de Drept, unde e sens unic şi nu pot sta acolo, în fiecare stație găsești taxiuri, este mult prea mult. Este enorm. Iar asta se întâmplă pentru că sunt prea multe licențe împărțite pentru ei, ar trebui retrase cred că mai mult de 80%, atunci ar fi totul în regulă. Taximetria ar trebui privită ca un serviciu de lux nu ca pe un mijloc de transport. Dacă ai de ajuns undeva şi e foarte important, te trezești de dimineață şi mergi acolo, nu există „nu pot să mă trezesc”, nu poți să te trezești, înseamnă că ești leneș şi trebuie să pui mâna pe lopată şi să sapi șanțuri, sau pe mătură şi să-mi cureți mie trotuarul să nu-mi murdăresc încălțările. O seară petrecută în club (bleach!) nu e un motiv serios să iei taxiul când pleci de acasă şi nici măcar când vii înapoi, dacă nu poți fără înseamnă că ești parașută şi ar trebui să stai agățata-n cui în avioane. Stai până dimineața când se trezesc autobuzele, sau protestezi în fata Primăriei până înființează linii de noapte sau dezvoltă serviciul de închiriere de biciclete. Ţi-ai scos iubita la cină? poți s-o impresionezi cu puterea ta financiară arătându-i banii, sau poți pur şi simplu să arunci cu ei în ea, decât să iei taxiul spre casă. Puteți să va plimbați mână de mână… face bine la sănătate, te ajuta să digeri mai bine şi nici nu mori din cauza că șoferul conduce de 2 zile în continuu şi nu a făcut diferența între culoarea roșie şi cea verde. Şi lista poate continua.
                Dar revenind la problema mea, sunt prea mulți gândăcei galbeni. Aceștia nu sunt controlați la sânge, ceea ce le permite să fure grosolan. Nu le sunt impuse limite stricte în privința orelor ce le pot petrece la volan. Sunt lăsați să conducă celebrele Loganuri „chele”, când din punctul meu de vedere ar trebui să simt o plăcere extremă când mă urc într-un taxi. Şi la toate astea vine cireșica… sistemul de transport în comun şi mentalitatea cetățenilor, care preferă să ia mașina decât să folosească autobuzul, ceea ce este absurd şi duce la celebrele blocaje. Sistemul de transport în comun, nu e foarte rău… dar ar fi mult mai bine dacă s-ar unifica RATB-ul şi Metrorex-ul, deja există posibilitatea de a-ţi procura abonament pentru ambele pe aceeași cartelă, ar mai trebui dezvoltată un pic şi ar fi perfect. Dar cel mai mult şi cel mai mult ar fi nevoie de câteva linii de noapte, care să lege centrul orașului de periferii, pentru ca oamenii să se poată întoarce din oraș. Şi bineînțeles ne trebuie biciclete… Şi în felul ăsta s-ar mai retrage din gândăcei şi nu s-ar mai plânge că sunt forțați să crească preturile pentru că a crescut prețul la benzină, pentru că ar fi priviți precum prestatori ai unui serviciu de lux, pentru că exact asta ar trebui să fie, nicidecum să stea la ieșirea din Cora ca să te îmbie să nu-ţi mai cari plasele până acasă, sau să te agate în aeroport şi gară…

2 comentarii:

anelise spunea...

doamne ce imi place de tine cand injuri! esti comic rau :D...mno...ce nu inteleg eu, de ce esti asa de suparat pe taximetristi cand tu ai masina ta si mai ales stai foarte putin in romania momentan?

armin spunea...

mașina, dacă o ai, trebuie să o folosești atunci când chiar ai nevoie, nu când vrei să te mândrești cu ceva sau când vrei să fii leneș pana la soare și înapoi.

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori