marți, noiembrie 2

Un ban "cinstit"


                În lumea prestatorilor de servicii, şi nu numai, dacă vrei să faci un ban „cinstit” dintr-un bacșiș lăsat de un client sărac, dar care vrea să își demonstreze lui că are bani, trebuie neapărat să te porți frumos cu clientul. Să-i povestești despre luna de pe cer, care strălucește ea şi nu te lasă pe tine noaptea să dormi, pentru că stai să te uiți la ea cat e de frumoasă, sau despre cum ai văzut tu un fluturaș ieri care bătea din aripi fără nici un fel de grijă… sau despre cum ai dat cu Raid după fluturașul ăla… depinde de client.
                Dar zilele trecute, când din anumite motive veneam cu taxiul acasă, mă gândeam oare ce ar putea să spună un taximetrist ca să mă facă să-i las un ban în plus… bine, acum la drept vorbind am lăsat de multe ori bani în plus, dar de foarte puține ori am făcut-o gândindu-mă că o merită cu adevărat. Şi totuși, ce discuție ar putea începe el cu clientul?
„Uite, aici am încurcat eu circulația o dată… uite şi aici am încurcat eu circulația acum ceva vreme… pe când aici… pffffaaai, aici am blocat de tot intersecția când vroiam eu să ajung repede la un client”
                Cum stăteam eu în spate în dreapta, vedeam cât de cat bine cum conducea distinsul… el era un șofer desul de bun, aprecia bine distanţele, dar după ce pornea de pe loc își aducea aminte că trebuie să meargă „la consum” utilizând stilul melc. Ieșea de pe „cedează trecerea” se asigura, aprecia că are loc să se intre dacă o calcă un pic, pornea şi brusc își aducea aminte că dacă o calcă consumă mai mult… şi uite aşa se lumina mașina de farurile celui din spate… se înjurau reciproc şi le trecea.
                A fost una dintre cele mai bizare experiențe pe care le-am trăit alături de taximetriști… şi am trăit multe las-o dracu. De unde stăteam vedeam perfect vitezometrul şi îți spun cinstit că nu a depășit 40 km/h. Cine ar merge cu viteza asta?? De ce ar face asta??
                Tot drumul a încercat să înceapă o discuție filozofică cu mine, m-a întrebat de sănătate, de extra-sănătate şi inclusiv de sănătatea personală. Eu încercam să găsesc mereu răspunsul „închizător de ușă” dar nu îmi ieșea de nici o culoare… era incredibil omul.
                A apucat-o pe toate străduțele pământului ca să scurteze cât mai mult traseul, deși nu înțeleg de ce ar fi făcut asta, pentru că era noapte, iar noaptea – pe lângă faptul că nu mai circulă metroul – nici nu mai e aşa de aglomerat, deci, pentru ce să o apuci pe toate scurtăturile din lume?? Plus că mergea foarte încet, nu ceda prioritate… cred că încerca să meargă cât mai constant posibil… o fi auzit el că atunci când mergi constant consumi mai puțin.
                M-a plictisit la culme, nu a primit decât vreo 2 lei în plus dar mi-a dat o idee genială:
Taximetriștilor, dacă vreți un bacșiș decent, povestiți de câte ori aţi încurcat circulația… povestiți-ne câți v-au înjurat în trafic… spuneți-ne cât de prost conduceți, măcar în felul acesta vă puteți dovedi cunoștințele în materie de reguli de circulație, iar lumea o să vă considere mici „ciupitori”, ceea ce e mai bine decât să vă considere mari incapabili de a tine covrigu’ în mână.

BONUS (poate n-ai mai ras de mine de mult): cea mai ciudata experiență trăită în taxi: Am ieșit de la medic aflându-mă sub efectul anesteziei iar când mi-am revenit am constatat că îmi făcusem poză cu taximetristul… am șters poza şi am revenit la modul: „I hate taxi drivers!”

2 comentarii:

Lacrimi sterse spunea...

hai ca esti tare:))

armin spunea...

mulțumesc!

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori