marți, noiembrie 23

Cele 12 puncte - 2

Ofensiva de la Yelnya
                A făcut parte din Bătălia de la Smolensk, care deși s-a terminat cu victoria germanilor, le-a arătat acestora şi întregii lumi că tactică folosita de ei are şi puncte slabe şi poate fi respinsă şi învinsă.
                Această ofensivă a cauzat aproape 50.000 de morți inamicului care a pierdut şi numeroase blindate. Prin acest mic succes mareșalul Georgy Zhukov şi-a restaurat cariera devenind ulterior cel mai decorat ofițer al Armatei Roșii.

Lupta de la Samar
                A fost o luptă între marina Statelor Unite şi cea a Japoniei Imperialiste. Comandanții japonezi au reușit să determine grosul flotei americane să se retragă din zonă, în urma rămânând doar 13 nave mici de escortă, nici un crucișător, nici un distrugător.
                Totuși, în grupul de 13 nave se aflau câteva port-avioane mici, dar care au demonstrat importanta aviației în lupta. Micuța flotă americană a reușit să ţină piept japonezilor şi chiar să le scufunde o bună parte a navelor. După aceasta lupta Japonia Imperialistă a fost serios zdruncinată şi nu a reușit să-şi mai revină, deși a depus numeroase eforturi.

Lupta de la Suomussalmi
                A reprezentat punctul decisiv în conflictul dintre Rusia şi Finlanda. Deși depășiți numeric dar şi logistic, finlandezii au ținut piept rușilor pe durata întregii campanii ce viza cucerirea şi anexarea Finlandei. Cheia acestei lupte a reprezentat-o echipamentul finlandezilor, ce funcționa mult mai bine la temperaturi scăzute decât cel rusesc.
                Eșecul rușilor în Finlanda a influențat decisiv impresia lui Hitler despre ruși, determinându-l pe acesta să pună la cale Operațiunea Barbarossa.

Evacuarea Siciliei
                Invazia Italiei prin Sicilia de către forțele aliate a fost deseori citată drept o operațiune decisivă în lupta împotriva celui de-al Treilea Reich, dar evacuarea forțelor Axei din Sicilia a fost mereu trecută cu vederea. Comandanții Axei au reușit să pună la punct şi să execute o operațiune aproape perfectă reușind să evacueze marea majoritate a trupelor staționate în Sicilia.
                Campania din Italia a fost una dintre cele mai lungi şi cele mai sângeroase din întregul conflict, soldându-se cu aproximativ 300.000 de victime pentru fiecare tabără, acest lucru datorându-se în mare măsura succesului de care s-a bucurat evacuarea Siciliei.

Operațiunea Marte
                A fost un efort al rușilor de a-i încercui pe nemți la vest de Moscova în apropierea orașului Rzhev. Obiectivul principal a fost slăbirea forței de atac a germanilor asupra Stalingradului.
                Aparent un mare eșec al Rusiei ce a pierdut aproximativ 300.000 de soldați faţă de numai 40.000 pierduți de nemți, această ofensivă a reușit să-i întârzie suficient pe nemți până la sosirea iernii, lucru ce s-a dovedit a fi decisiv.

Lupta de la Khalkin Gol
                Desfășurată la începutul războiului, a fost una din cele mai importante operațiuni desfășurate de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial. Japonia Imperialistă invadează Mongolia dinspre Manciuria dar ofensiva este învinsă de către mareșalul Zhukov după o luptă în care victoria rușilor nu a fost pusa niciodată sub semnul întrebării. Zhukov s-a folosit cu succes de tactici de încercuire şi izolare a elementelor armatei japoneze reușind să învingă ușor forțele imperialiste.
                Aceasta victorie a blocat o eventuală invazie a Japoniei înspre Europa prin Rusia unde s-ar fi putut întâlni cu armatele lui Hitler, forțându-i pe aceștia să se extindă în Pacific atacând Pearl Harbor. Iar în al doilea rând, victoria rușilor l-a determinat pe Hitler să încheie pactul Ribbentrop-Molotov cu Stalin asigurându-i primului un flanc neutru în războiul contra Franței.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori