joi, iunie 24

Lecția de Istorie: 31


Episodul 31: 24 iunie

·         1509: Henry al VIII-lea este încoronat Rege al Angliei. Nu este nici o cale delicată de a spune asta, tipul ăsta a reușit să își determine nevestele să își plece capul… de tot…
·         1812: Napoleon își cântărește coaiele şi decide că sunt suficient de mari ca să invadeze Rusia. Ţarul avea alt sistem de măsura pentru coaie, motiv pentru care nu a mișcat prea multe degete, a așteptat să vină iarna şi apoi a trimis doi soldați să respingă atacul francezilor. Cei doi i-au alungat pe cotropitori şi s-au întors cu zeci de mii de prizonieri. Ţarul i-a pedepsit pentru că au adus aşa de puţini.
·         1916: are loc Bătălia de pe râul Somme. De departe cea mai sângeroasă bătălie purtată vreodată. Aliații au bombardat timp de două săptămâni pozițiile germanilor după care au ordonat atacul. Se așteptau să cucerească pozițiile fără nici un fel de probleme, se așteptau să găsească toți inamicii morți. Germanii descoperiseră tranșeele. Proiectilele aliaților au avut un fantastic grad de reușită, au fost aruncate 12 tone de bombe din care doar 900 de kilograme şi-au atins ținta. Peste 1.000.000 de oameni au murit în atacul ordonat după ridicarea prafului de după bombardament.
·         1927: legionarii se organizează în renumita Gardă de Fier.
·         1982: avionul „City of Edinburgh” aparținând British Airways intră într-un nor de cenușă vulcanică şi toate cele patru motoare ale Boeing-ului 747 se opresc. Trei motoare au fost repornite după ieșirea din nor permițând avionului să aterizeze în siguranță. Din acest motiv nimeni nu a mai riscat să zboare în timpul erupției din Islanda.
·         1987: se năștea Lionel Messi, iar fotbalul își schimba faţa.
·         1988: moare Mihai Beniuc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori