luni, iunie 14

Lecția de Istorie: 26Episodul 26: 14 iunie

·         1848: guvernele provizorii de la Islaz şi București se unesc dând naștere Guvernului provizoriu al Revoluției de la 1848.
·         1940: armata germană intră în Paris… fără a întâmpina rezistenţă semnificativă!!! Ofițerii de rang superior au declarat în ziarul propagandist al armatei naziste că le-a luat mai mult să ajungă la Paris pentru că s-au oprit pe drum să ia prânzul în natură. În aceeași zi 728 de deținuți politici polonezi devin primii prizonieri de la Auschwitz, în vreme ce Lituania cedează şi acceptă dominația Rusiei după ce primește un ultimatum de la Moscova. Nemulțumiți că „amicii” lor cu uniforme gri au reușit să îngenuncheze Broscaria, în vreme ce ei abia puseseră stăpânire pe modesta Lituanie, rușii încep un amplu program de populare a Siberiei cu deținuți din Polonia proaspăt împărțită între Stalin şi Hitler.
·         1990: speriat de mulțimea ce îi cunoștea trecutul, Iliescu îi cheamă pe frații mineri pentru a „planta floricele”. Sunt atacate în principal sediile partidelor de opoziție dar mai ales manifestanții. În 2009 îi băgase două degete în cur lui Mirciulică, ca să știe clar cine e seful, iar el aproape că a fost președinte.
·         1899: se năștea George Călinescu.
·         1968: moare Salvatore Quasimodo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori