vineri, iunie 4

Lecția de Istorie: 21


Episodul 21: 4 iunie

·         105: Împăratul Traian părăsește Cetatea Eternă pentru a purta al doilea război împotriva dacilor, de data asta Apolodor îl va ajuta să câștige.
·         1876: la București ia ființă „Societatea națională de Cruce Roșie a României”. Societatea a fost înființată în clădirea spitalului Colțea.
·         1920: la Paris Ungaria este forțată să semneze Tratatul Trianon prin care recunoștea Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu ţara mamă România. Transilvania nu-i a voastră… şi nici nu a fost vreodată, pe aceleași principii putem cere şi noi o porțiune din Italia sau Spania, dar nu o facem, știți de ce? pentru că nu au fost ale noastre!!! Rămâneți în Pannonia voastră!!
·         1939: navei MS St.Louis, ce avea la bord 963 de refugiați evrei, îi este refuzat accesul în vreunul din porturile Statelor Unite. Înainte ca americanii să îi refuze îi refuzaseră şi cubanezii. Lipsiți de opțiuni, evreii se întorc în Europa unde sunt ușor capturați de naziști şi trimiși în lagărele de concentrare.
·         1940: englezii reușesc să salveze aproximativ 300.000 de soldați, marea majoritate francezi, din Dunkirk. În aceeași zi în care operațiunea de salvare ia sfârșit trupele naziste întră în Paris. Gurile rele spun că atunci când primul soldat german a pus piciorul în Paris le-a strigat parizienilor: „Dacă voi fugiți la englezi, înseamnă că nu vă trebuie orașul asta… lasă că ne trebuie nouă!!” Dar gurile rele… sunt… rele… Şi nu trebuie crezute.
·         1944: Aliații eliberează Roma. Cel mai important aliat al lui Hitler din Europa este aproape scos din luptă.
·         1989: în Polonia comuniștii pierd puterea în favoarea singurei mișcări muncitorești independente întâlnită în vreun stat comunist. La 19 august 1989 se formează primul guvern postcomunist al Poloniei. Revoluția împotriva comunismului ia avânt.
·         1898: chinezii scot tancurile împotriva tinerilor ce protestau în Piața Tienanmen încă din luna aprilie.
·         1939: se năștea Alexandru Arșinel.
·         1798: moare Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori