sâmbătă, iunie 12

Fanii strică tot


                Din nou. Ei cu asta se ocupă. Sau poate port eu ochelari de cal şi nu observ că de fapt aşa ar trebui să fie. Din punctul meu de vedere când îți cumperi bilet la meci plătești un preț pentru a vedea un spectacol. Dacă meciul nu este de calitate e vina ta – nu ţi-ai ales bine piesa. Tatăl meu îmi povestea cum era pe vremea lui pe stadioane… lumea cânta tot timpul meciului iar fanii își încurajau favoriții fără să îi înjure pe adversari… se rezumau la fluierături. Dar cu timpul lucrurile au degenerat… unii dintre noi… las-o-n morții ei de treabă, timișorenii își încurajau echipa când era condusă cu 8-0 pe teren propriu şi ploua…
                Aseară am făcut cunoștință cu vuvuzele africanilor. Sunt într-adevar obiectele diavolului. Sifaya, mijlocașul africanilor, declară că speră ca aceste instrumente de speriat dracii să facă diferența şi să devină al 12-lea jucător pentru naționala lor. Eu cred că trompetele or să devină al 22-lea jucător. Scot un zgomot infernal şi din cauză că pe stadion 99% din spectatori au un coeficient de inteligenţă subunitar zgomotul a fost continuu pe toată durata partidei. Nici nu se mai auzeau uralele fanilor la fazele periculoase. Pentru ce dracului joci la un mondial?? Joci pentru bani? broscarii joacă pentru bani, pentru că şi-au convins federația să le dea 300 000 în cazul unei victorii, ăștia sigur or să își dea sufletul pe gazon, s-a văzut şi aseară în ce hal au jucat… au fost niște mercenari, fiecare a tras pentru el, nu pentru echipă. Mexicul şi Africanii au jucat ca o echipă, au legat pase, au creat… broscarii… canci… se gândeau doar la bani şi la faptul că azi le aterizează jumătățile. Dacă fără femei au jucat aşa… să vezi de acum cum or să joace cu ciondăneli de genul: „De ce nu i-ai dat pasa lui Thierry? Spune… de ce?? Tu știi că eu i-am promis lui Nicole că o să îi dai pasă?? Spune… știi??? Ce o să zică acum de mine… o să zică că sunt neserioasă!!!” Nu frate, nu joci pentru asta… joci pentru fani, joci pentru glorie. Dacă ești rupt de oboseală, nu îți mai simți picioarele şi după o fază periculoasă ridici fanii în picioare şi toți încep să îți scandeze numele… păi uiți de oboseală, uiți că nu te mai țin picioarele şi alergi de parcă în spate ar fi dracul cu furca. Pentru asta joci, ăsta e carburantul motorului tău. Imaginează-ți o piesa de teatru la care spectatorii aruncă cu roșii în actori… ce spectacol mai e ăla?? Cum dracu mai auzi uralele fanilor când toți sunt ocupați să sufle în drăcii??
                Domnule… instrumentele dracului… incredibil de enervante… bun, îi înțeleg pe africani că suflă în ele când joaca naționala lor… băi dar când joaca celelalte echipe?? Pentru ce mai suflă în ea?? Şi ceea ce e incredibil este că sunt fani ai altor naționale care sufla în drăciile alea… ce e şi mai interesant este că ei speră să îi enerveze pe adversari… când de fapt reușesc să enerveze pe toată lumea. S-a şi văzut aseară, un puștiulică a încercat să egaleze performanţa lui Vlădoiu de la CM’94, dar nu i-a ieșit aşa de bine, a fost eliminat după 20 de minute… enervat de zgomotul de speriat dracii şi-a pierdut concentrarea şi a început „să dea la gioale” iar arbitrul l-a trimis mai devreme la dușuri.

                Fanii strică tot… fanii strică spectacolul… vuvuzele drăcești scot un zgomot ce nu poate fi decât enervant, picătură chinezeasca e parfum pe lângă ele. Să îți încurajezi echipa înseamnă să îți pictezi faţa în culorile drapelului, să vii costumat într-un mod special/penibil, să le scandezi numele, să sari entuziasmat de pe scaun în momentul în care se apropie de careul advers, să huidui fazele periculoase ale adversarului, să accepți cu huiduieli deciziile arbitrului, să-i aplauzi pe cei schimbați şi să sari în sus de fericire țipând din fundul plămânilor atunci când favoriții tăi marchează un gol. Asta înseamnă să fii fan… nicidecum să enervezi pe toată lumea… inclusiv pe cei ce urmăresc competiția la televizor.
                Deseară debutează Anglia… am să urmăresc cele două meciuri până la debutul insularilor cu volumul dat la minim, iar ultimul meci am să îl urmăresc într-un pub irlandezo-englezesc unde sper că uralele udate cu Guinness or să acopere obiectele diavolului.
                Fanii strică tot…

3 comentarii:

Rafael spunea...

dreptate ai

armin spunea...

pai da pe tine nu te-au enervat? au iesit mortii din pamant... ziceau ca nu mai pot suporta zgomotul...

anelise spunea...

parca vad ca or sa fie vuvuzelele si in pub :))

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori