duminică, mai 9

Lecția de Istorie: 8

Episodul 8: 9 mai

·         1877: Mihail Kogălniceanu citește în faţa Adunării Deputaților Proclamația de Independenţă. România își declară independenţa faţă de Imperiul Otoman. Abia după această dată începem să existăm ca stat, din acest motiv trebuie să fim mai răbdători, lucrurile vor reveni pe linia de plutire atât timp cât ne vom vedea de treabă.
·         1904: locomotiva cu abur „City of Truro” devine primul vehicul european care depășește viteza de 160 km/h (100 mph).
·         1945: cu capitala Berlin în ruine din cauza cantității impresionante de bombe aruncate de către Aliați, comandanții forțelor armate naziste navale, aeriene şi terestre ratifică tratatul de pace semnat la Remis. Războiul în Europa ia sfârșit în mod oficial după ce aproximativ 3% din populația globului pierise în acest conflict. Rusia şi Mareșalul Antonescu au privat România mai întâi de ținutul Basarabiei iar apoi de un loc la conferința de la Yalta, unde, indirect, SUA şi URSS devin stăpânii lumii. În consecinţă, România intră sub influenţa secerii şi ciocanului doar din cauza miserupismului care încă ne caracterizează. Atât timp cât o să aruncam singuri cu noroi în numele nostru vom fi mereu călcați în picioare.
·         1955: la exact 10 ani de la capitularea necondiționată semnată în ruinele Berlinului, Germania de Vest aderă la NATO încingând şi mai mult Războiul Rece dintre SUA şi URSS. În aceeași zi, dar mai la est un pic, noi pupam forțat mâna comuniștilor sperând că va veni şi vremea noastră.
·         1990: 68 de oameni fac greva foamei în Piața Universităţii, protestând pentru nerespectarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Lupta noastră abia atunci a început, iar din cauza că mulți ani la rând am stat cu ochii în stele acum avem de tras de două ori mai mult. Chiar şi treziți la realitate, miserupismul continuă să fie mod de viață pentru noi.
·         1895: se năștea Lucian Blaga.
·         1918: moare George Coșbuc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori