vineri, mai 7

Lecţia de Istorie: 7


Episodul 7: 7 mai

·         1429: Ioana D’Arc pune capăt asediului de la Orléans.
·         1664: regele Louis al XIV-lea inaugurează Palatul de la Versailles.
·         1877: George Bariţiu publică scrisoarea „Epistolă respectuasă către femeile noastre” prin care îndeamnă româncele să formeze comitete de strângere a donaţiilor pentru ajutorarea Armatei Române şi a răniţilor de pe front.
·         1895: savantul rus Aleksandr Popov testează cu succes prima staţie de emisie-recepţie.
·         1918: România este abandonată de aliaţii ce ne promiseseră marea cu tot cu sare şi astfel suntem forţaţi să semnăm alături de Puterile Centrale, Pacea de la Bucureşti.
·         1945: puţinii comandanţi ai Germaniei Naziste, ce nu comiseseră actul de suicid, semnează la Remis capitularea necondiţionată în faţa generalului Eisenhower. Al Doilea Război Mondial se încheie.
·         1946: la Bucureşti se desfăşoară procesul Mareşalului Ion Antonescu. Este găsit vinovat şi executat.
·         1986: în faţa a 70000 de spectatori prezenţi pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, STEAUA Bucureşti se impune în faţa echipei FC Barcelona după executarea loviturilor de departajare la care au punctat Marius LĂCĂTUŞ şi Gavril BALINT, celelalte două lovituri fiind ratate de Mihail MAJEARU şi Ladislau BÖLONI.  După această victorie STEAUA a câştigat Cupa Campionilor Europeni. Azi nu mai putem decât să ne aducem aminte din cauza jugului păzitor de ovine. PLEACĂ DIN GHENCEA !!!
·         1998: concernul german Mercedes-Benz îi cumpară pe americanii de la Chrysler contra sumei de 40 de miliarde USD. Apare concernul DaimlerChrysler.
·         1999: Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea îşi începe vizita oficială în România, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară cu religie predominant Ortodoxă de la Marea Schismă din 1054.
·         se năştea Piotr Ilici Ceaikovski.
·         moare George Topîrceanu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori