sâmbătă, mai 1

Lecția de Istorie: 4


Episodul 4: 1 mai
·         1821: turcii pătrund în Moldova pe la Brăila şi în Ţara Românească pe la Giurgiu pentru a înăbuşi revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu.
·         1899: compania farmaceutică Bayer introduce aspirina.
·         1915: RMS Lusitania pleacă din New York spre Marea Britanie. Vasul este scufundat șase zile mai târziu în largul coastelor Irlandei. Acest incident este folosit cu succes de către guvernul SUA pentru a intra în Primul Război Mondial împotriva Germaniei Imperialiste.
·         1919: Romania primește două ultimatumuri prin care i se cere eliberarea în 24 de ore a Basarabiei şi Bucovinei. Scrisorile sunt ignorate şi cele două provincii rămân sub stăpânirea noastră până la începutul celui de-al doilea Război Mondial.
·         1945: ziarele de propagandă naziste anunță că Adolf Hitler a murit la Berlin încercând să apere Germania de forțele bolşevite. Din fericire Germania se predă necondiționat câteva zile mai târziu.
·         1960: Francis Gary Powers este surprins pilotând un avion spion Locheed U-2 deasupra URSS. Powers este interceptat şi lovit, se catapultează şi este capturat. Acest incident aprinde şi mai mult Războiul Rece.
·         1978: japonezul Naomi Uemura devine primul om care ajunge la Polul Nord singur.
·         1994: triplul campion mondial de Formula 1, Ayrton Senna moare la Imola într-un accident produs în timpul MP al San Marino.
·         1962: se naște Maia Morgensern.
·         1572: moare Papa Pius al V-lea.

2 comentarii:

doaroDIANA spunea...

auch! pe 1 mai ai "muncit" muncitoreste vad....

armin spunea...

ei nu e chiar asa... nu e chiar munca...

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează... uneori